2 Eylül 2011 Cuma

Votkalı Bira Olur mu?


Piyasada bulunan kırmızı Tuborg, Efes Extra gibi yüksek alkol içeren biralar bir çok kişi tarafından "votkalı bira" olarak nitelendirilir. Ancak, biranın içine votka koyularak alkol derecesinin arttırılması çok manasızdır ve sadece bir şehir efsanesinden ibarettir. Bira ve şarap gibi içeceklerin alkolü fermantasyon ile oluşmaktayken votka, cin vb. içkiler distile alkollü içki sınıfındadır. Örneğin votka, mısır gibi nişastalı gıdalardan mayşeleme ile elde edilen şekerin fermente edilerek alkole dönüştürülmesi ve daha sonra bunun damıtılarak etil alkol elde edilmesi ve suyla karıştırılması yoluyla üretilir. Netice itibariyle, birada fermantasyon ile doğal yolla zaten istenilen düzeyde oluşan alkole bir de etil alkol eklemek hiç de akıllıca olmazdı.

Peki bu durumda yüksek alkollü biralarda alkol oranı nasıl arttırılıyor? "Biranın Hammaddeleri" başlığında fermantasyon yoluyla alkolün nasıl oluştuğu kısmında da belirttiğim gibi, bira mayası şırada yer alan şekerleri tüketerek karbondioksit ve alkol açığa çıkarmaktadır. Şıradaki şeker ne kadar fazla olursa maya tarafından üretilen alkol de o derece fazla olacaktır. Örnek olarak, ortalama 200gr malt ile %5 alkol oranına sahip 1 litre bira üretilebilirken, eklenecek 50-60 gr toz şeker ile aynı biradaki alkol hacmini %7’lere çıkarmak mümkündür. Aynı şekilde şeker yerine yaklaşık 100 gr daha malt kullanmak da aynı düzeyde alkol üretecektir, ancak ortaya çıkan bira bu sefer daha dolgun lezzetli ve daha maliyetli olacaktır. Bizdeki bahsi gecen yüksek alkollü biraların alkolünü içerken yoğun olarak hissetmemiz ve bira olmaktan ziyade yüksek alkollü gazlı içecek izlenimi vermesi biraya lezzet acısından hiçbir şey katmayan şekerin yoğun olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu biralar butik bira sınıfında yer alan kaliteli yüksek alkollü biralar gibi %100 malt ile üretilmiş olsalardı, gerçekten içine votka katılmış gibi suni olarak alkolü arttırıldığı hissiyatını vermez, aromatik tatlarıyla gerçek birer yüksek alkollü bira olarak algılanırlardı ve bunlara da votkalı bira değil yüksek alkollü dolgun biralar denirdi.

Sonuç olarak siz haricen eklemediğiniz sürece içtiğiniz yüksek alkollü biralar votkalı filan değildir, şeker takviyesiyle alkolü arttırılmış biralardır. Amacınız sarhoş olup kafayı bulmaksa votkayı en kestirmeden direk olarak için, biraya dökerek biranızı katletmeyin!, birayı keyif almak için ve bulabiliyorsanız en kalitelisinden tüketin.

İşte bulup içtiğinizde bira hakkında tabularınızı yıkacak, tavsiye edebileceğim yüksek alkollü biralardan bazıları: Coopers Vintage Ale 2007 %7,3 Avustralya, Sierra Nevada Torpedo %7,2 Amerika, Sierra Nevada Bigfoot Ale %9,6 Amerika, Dogfish Head 90 Minute IPA %9,0 Amerika, Brew Dog Hardcore IPA %9,2 İngiltere, Augustiner Maximator Doppelbock %7,5 Almanya, Rochefort Trappistes 10 %11,3 Belçika.

Bir de henüz maalesef deneme fırsatı bulamadığım, Amerika’da işe ruhunu koyan bira üreticilerinden birisi olan Samuel Adams’a ait Utopias adlı bira var ki insanı ütopyalara sürükleyecek cinsten. %27 alkol oranıyla dünyanın en yüksek alkollü birası. Öyle sanıyorum ki bu birada da Coopers Vintage Ale gibi konyak-brandy havası var ama bunun kesinlikle çok daha belirgin olduğunu düşünüyorum. Gırtlağı yakıyor mu bilmem ama cebi kesinlikle yakan bu biranın fiyatı 150 USD civarında. Türkiye’de de satılmış olsaydı, bizdeki fiyatı vergiler ile 400TL’den aşağı olmazdı. Bakır mayşe tankına benzer şişesi ise tam koleksiyonluk.


1 yorum:

Bu Blogda Ara